Kategorie
Pytania i odpowiedzi

Jak ugotować jajko na twardo?

Czas mierzymy odkąd woda zacznie wrzeć. Jajko będzie ugotowane na twardo, jeśli będziemy je gotować nie krócej niż przez…

Jajko będzie ugotowane na twardo, jeśli będziemy je gotować nie krócej niż przez 4 minuty. Przy czym czas trzeba zacząć mierzyć odkąd woda zacznie wrzeć.

Co zrobić, żeby nie pękła skorupka?

Dzieje się tak, bo wraz ze wzrostem temperatury jajko się powiększa. Dlatego wodę trzeba przez pierwsze kilka minut podgrzewać na małym ogniu, żeby skorupka miała czas trochę się rozciągnąć.

Komentarze

Można tez dodać soli do wody, nawet jeśli skorupka pęknie, białko się natychmiast zetnie

Dobrze sprawdza się nakłucie skorupki jajka ostrą igłą w miejscu, gdzie jest pęcherz powietrza. Pierwszy raz widziałem to w urządzeniu do gotowania jajek, które było wyposażone w specjalną podstawkę z igłą.
Ja robię to opierając igłę tępym końcem o ścianę i z wyczuciem dociskając jajko grubszą stroną (tam jest przeważnie powietrze) do ostrza igły.
Wtedy rozszerzające się w trakcie ogrzewania powietrze uchodzi przez dziurkę i nie zwiększa ciśnienia w środku, co zmniejsza ryzyko pęknięcia. Zdarza się nawet, że skorupka pęknie, ale białko nie wydostaje się na zewnątrz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *