Pytania i odpowiedzi

Jak kupować taniej w H&M?

Nie jestem kimś kto maniakalnie śledzi trendy w modzie, ale lubię markę H&M za to, że sprzedaje porządne ubrania w rozsądnej cenie. Chociaż przyznaję, że tak jak każdy, wolę płacić za nie mniej niż więcej.

Czytaj dalej »

Jak zrobić zwrot do H&M? Ile trzeba czekać na pieniądze?

Sklep hm.com oferuje możliwość zwrotu zakupionych u nich ubrań. Koszt to jedyne 3,90 zł, więc wydaje się, że czasem warto zamówić ciuchy w kilku rozmiarach, żeby mieć pewność, że w paczce znajdziemy takie, które będą na nas pasować.

Czytaj dalej »

Czy warto kupować duże paczki?

Stos monet

Towary sprzedawane w dużych opakowaniach w przeliczeniu na sztukę, litr, kilogram wydają się być tańsze. Jednak czy to się zawsze opłaca?

Jeśli kupimy duże opakowanie pieluszek dla dziecka, to może się okazać, że faktycznie oszczędzimy. Inaczej jednak będzie, jeśli zdecydujemy się kupić więcej czegoś, co niekoniecznie jest nam do życia potrzebne i bez czego moglibyśmy się obejść.

Przykładowo, jeśli kupię dużą butelkę coli, choć pozornie oszczędzam, gdyż w przeliczeniu na litr wychodzi ona taniej, niż ta sprzedawana w małej butelce, to tak naprawdę wydaję więcej pieniędzy, bo potrafię wypić każdą jej ilość. To samo się tyczy dużych tabliczek czekolady i innych słodyczy.

Taką samą przyjemność będziemy mieli, kiedy wybierzemy mniejsze opakowanie, a w kieszeni zostanie nam jeszcze parę groszy. Nie wspominając już o naszym zdrowiu. Warto przy kolejnych zakupach pamiętać, że “więcej” nie zawsze oznacza “taniej”.

Czego nie powinno być w czekoladzie?

W prawie każdej masowo produkowanej czekoladzie znajdziemy mnóstwo mniej, lub bardziej, sztucznych dodatków: emulgatorów, różnych konserwantów. Od tego nie uciekniemy, chyba że jesteśmy skłonni zapłacić kilka razy więcej za czekoladę robioną w małej wytwórni.

Ja natomiast proponuję przede wszystkim sprawdzić czy w składzie czekolady, oprócz masła kakaowego, nie ma innych tłuszczów roślinnych (np. palmowego), które producenci często dodają by obniżyć koszty produkcji. W końcu nie po to sięgamy po czekoladę, by zajadać się margaryną z cukrem.

Autorem zdjęcia jest André Karwath

Dlaczego gwiazdy mrugają?

Czy kiedyś w środku nocy spojrzałeś na bezchmurne niebo i zdawało Ci się, że gwiazdy migoczą? Dobrze Ci się zdawało!

Dzieje się tak, dlatego że światło gwiazd dociera do naszych oczu przedzierając się przez wiele grubych warstw atmosfery, które mają różną gęstość i są pełne zawirowań. Promienie świetlne po drodze do powierzchni Ziemi wielokrotnie ulegają delikatnemu załamaniu, które my odbieramy właśnie jako migotanie gwiazd.

Podobny efekt zaobserwujemy patrząc na monety leżące na dnie fontanny.

Jak się pewnie już domyślacie, migotanie gwiazd nie wystąpiłoby, gdybyśmy patrzyli na nie będąc na księżycu, bo ten nie posiada atmosfery.

Źródło: spaceanswers.com
Foto: Michael J. Bennett (CC)

Po co facetom sutki?

Powszechnie wiadomo, że płeć płodu można rozpoznać dopiero po pewnym czasie od zapłodnienia. Wszystko dlatego, że przez pierwsze sześć tygodni męskie i żeńskie zarodki rozwijają się dokładnie tak samo.

Dopiero po szóstym tygodniu, pod wpływem hormonów, chłopcy zaczynają nabierać męskich cech. Tylko tak się składa, że sutki u ludzi tworzą się przed upływem szóstego tygodnia ciąży i właśnie stąd wzięły się one u mężczyzn.

Dodam też, że męskie sutki nie są wcale ułomne – one też są zdolne produkować mleko! Zdarza się, że tuż po porodzie, u męskich noworodków – pod wpływem hormonów matki – pojawia się laktacja. Dorośli mężczyźni w pewnych warunkach również potrafią produkować mleko. Zwykle tego przyczyną są zaburzenia hormonalne (niedobór testosteronu).

Fot. Bebop7 (CC)

Podobno masz własną definicję słowa “dziennikarz”. Zdradzisz ją nam?

Z wielką chęcią. Otóż, dziennikarz to osoba, która na niczym się nie zna, ale wszystko każdemu chętnie wytłumaczy.

Autorem zdjęcia jest Ulrich Lange (CC)

Czy ciebie też wkurza to, kiedy ludzie piszą “funkcjonalność”, mając na myśli “funkcję”?

Tak, bardzo! Funkcjonalność to nie to samo, co funkcja. Funkcjonalność mówi nam, jak bardzo dana rzecz spełnia swoje zadanie, jak bardzo jest funkcjonalna. Jest dobra, albo zła. Nie można dodać nowych funkcjonalności! A nowe funkcje jak najbardziej. Zainteresowanych odsyłam do poradni językowej.

Jaki olej jest najlepszy do smażenia?

Rzepakowy, palmowy lub z pestek awokado, bo te są najbardziej odporne na wysokie temperatury (mają wyższą temperaturę dymienia). Do smażenia nie polecam oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego.

Autorem zdjęcia jest Lemone (CC)

Dlaczego woda z czajnika ma gorszy smak?

Przegotowana woda traci smak, ponieważ w procesie gotowania ulatują rozpuszczone w niej gazy (tlen, dwutlenek węgla), wytrącają się też z niej różne minerały. Temperatura wody również ma wpływ na to, jak odczuwamy różne smaki. Dlatego nawet nieprzegotowana ciepła woda smakuje inaczej niż zimna. Smak przegotowanej wody podobno można poprawić przez ponowne nasycenie jej gazami. Zrobimy to przelewając wodę do butelki do około 3/4 jej pojemności, zakręcając ją i mocno nią potrząsając przez jakiś czas.

Autorem zdjęcia jest Schekinov Alexey Victorovich (CC)