Jak powinno się parzyć herbatę?
Wiadomo, że każdy ma swój sposób. Co nie znaczy, że każdy jest dobry. Istnieje nawet oficjalna norma dotycząca parzenia herbaty, ale napar zrobiony tym sposobem wcale nie musi być smaczny. Ma po prostu być za każdym razem taki sam.
Powszechnie przyjmuje się, że czarną herbatę należy parzyć przez 3 minuty w jak najwyższej temperaturze.
Idealnie pewnie by było użyć do tego dzbanka. Zalać go wrzątkiem przez kilkanaście sekund, wylać wodę, wsypać herbatę i zalać ją nową porcją wrzątku, który dzięki wygrzaniu dzbanka będzie miał wyższą temperaturę. Po trzech minutach czaj jest gotowy.
Powyższe to idealna metoda. Ja się jednak do niej nie stosuję, bo mycie dzbanka po każdym parzeniu herbaty jest raczej kłopotliwe.
Robię inaczej: Zalewam kubek wrzątkiem na kilkanaście sekund. Wylewam wodę. Wkładam torebkę z herbatą i znowu wlewam wodę. Kubek przykrywam spodkiem, żeby zawartość kubka ochładzała się jak najwolniej. Po trzech minutach wyjmuję torebkę, ale jej nie wyciskam, bo wyciskanie uwalnia z torebki te gorsze smaki.
Et voilà!